مقدمه:
زمستان، فصلی است که نیازمند تقویت سیستم ایمنی خود به کمک گیاهان دارویی هستیم. در این فصل، نگرانیها از آنفولانزا به خصوص بیشتر از هر زمان دیگری در سطح بالاست. از این رو، داشتن چند گیاه دارویی متحد در خانه، ایدهی بسیار خوبی است.
قرون زیادی است که در تمام فرهنگها و نقاط جهان، افراد برای حل مشکلات سلامتی خود، به داروهای گیاهی و طب سنتی روی میآورند. حتی با پیشرفتهای علم پزشکی و فناوری در دنیای مدرن، تقاضا برای داروهای گیاهی به شدت در حال افزایش است.
گیاهان دارویی نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت ایفا میکنند. ساقه، ریشه، برگ و دانههای آنها حاوی مواد مغذی و دارویی بسیار مهمی هستند که میتوانند در پیشگیری و درمان مجموعهای از بیماریها به ما کمک کنند.
در ادامه این مقاله، به معرفی و توضیح گیاهان دارویی مناسب برای حفظ سلامت بدن در فصل زمستان میپردازیم. این گیاهان، با توجه به مطلب بالا، انتخاب های مناسبی هستند و میتوانند به شما در تقویت سیستم ایمنی و مقابله با بیماریهای فصل سرما کمک کنند:
آویشن : آویشن، گیاهی فراوان خاصیت دارویی در اختیار دارد که از آن به عنوان یک گونه مدیترانهای استفاده میشود. این گیاه با گلها، برگها و روغن خود، در درمان مجموعهای از علائم و بیماریها بسیار مؤثر است. آویشن به عنوان یک گیاه شگفتانگیز شناخته میشود که دارای خصوصیات ضد باکتری، ضد قارچ و ضد ویروسی میباشد. از آویشن میتوان به عنوان یک درمان طبیعی برای اسهال، مشکلات معده، آرتریت و التهاب گلو استفاده کرد. این گیاه زمستانه مقاوم را میتوان به صورت چای، در انواع سسها و یا حتی به صورت آهسته در عسل مصرف نمود. آویشن، علاوه بر طعم بسیار خوب و ممتازش، خواص بسیار زیادی در زمینه سلامت ارائه میدهد. این گیاه در ترکیبات مختلف داروها و غذاها به کار میرود و در طب سنتی جایگاه ویژهای دارد. از آویشن به عنوان درمانی برای عفونتهای تنفسی، مشکلات گوارشی، مسائل پوستی و حتی بیماریهای زنانه بهرهمند شد.
این گیاه به علت طعم منحصر به فردش، تا به امروز به عنوان یک جزء اساسی در آشپزی محسوب میشود. با این حال، آویشن همچنین به دلیل خواص دارویی بسیارش، بهعنوان یکی از بهترین داروهای گیاهی برای درمان سرماخوردگی و آبریزش بینی شناخته میشود.
سیر : سیر به عنوان یک گیاه زمستانی، با توجه به اثرات ضد میکروبی، آنتیاکسیدانی، ضد التهابی، و قابلیت تعدیل سیستم ایمنی، به عنوان یکی از بهترین گزینهها برای حمایت از سیستم ایمنی در مقابل سرماخوردگی شناخته میشود. سیر، یکی از گیاهانی است که خواص درمانی آن از قرنها پیش برای انسانها اثبات شده است. این گیاه مفید و غنی از انواع پروتئینها و ویتامینهاست که در رژیم غذایی سالم جای خود را دارد. خواص سیر، این امکان را فراهم میکند که از آن به صورت تازه و خام در فصل رشد خود و به عنوان ترشی در فصول دیگر استفاده شود. سیر به عنوان یکی از قدیمیترین داروهای استفاده شده در مصر باستان، امروزه نیز در جهان به صورت متنوع و گسترده وجود دارد. این گیاه دارویی با طبع گرم و خشک، به عنوان یک جواهر درمانی محسوب میشود. خاصیت ضد باکتری سیر، از آن یک انتخاب موثر برای مقابله با عفونتها و سرماخوردگی میسازد. به عنوان یک افزودنی طبیعی، سیر میتواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کرده و بدن را در مقابل بیماریهای فصل سرما محافظت کند. استفاده از سیر به عنوان جزء مهمی از رژیم غذایی میتواند به بهبود و تقویت عمومی سلامتی کمک نماید.
جعفری : جعفری، یک گیاه فوقالعاده است که به نظر میرسد بدون نیاز به مراقبت خاصی رشد میکند. این سبزیجات گستردهای که در آشپزی و تهیه غذاها مورد استفاده قرار میگیرد، علاوه بر طعم و عطر خوشایند، دارای خصوصیاتی است که به بهبود و حفظ سلامتی بدن کمک میکند.جعفری، یک سبزی کم کالری، حاوی ویتامینها و مواد معدنی مفید و ترکیبات آنتیاکسیدان است. این خواص متنوع جعفری شامل بخشهای مختلفی از سلامتی میشود که در فصل سرما به ویژه میتواند به ما کمک کند.
زنجبیل : زنجبیل، یک گیاه شگفتانگیز زمستانی است که به گردش خون کمک میکند. زنجبیل، یک ادویه، دمنوش و داروی گیاهی معروف در طب سنتی، به صورت تازه یا خشک میل میشود. این ریشه زیر زمینی، مانند زردچوبه، شامل ترکیبات مفیدی است و در داروهای سنتی به عنوان درمانی برای سرماخوردگی، حالت تهوع، میگرن و فشار خون بالا استفاده میشود.
استفاده مدرن از زنجبیل بهعنوان درمان حالت تهوع در دوران بارداری، شیمی درمانی، و برخی شرایط پزشکی مورد توجه قرار گرفته است. به علاوه، تحقیقات نشان میدهد که زنجبیل، به دلیل دارا بودن آنتیاکسیدانهای فراوان، در پیشگیری از بیماریهایی چون بیماریهای قلبی و سرطان موثر است.
زردچوبه : زردچوبه، یک گیاه از خانواده زنجبیل، هزاران سال است که در آشپزی و تهیه داروها به کار میرود. در سالهای اخیر، این گیاه به دلیل خواص ضد التهابی قویاش به شدت مورد توجه قرار گرفته است.
کورکومین، ترکیب اصلی در زردچوبه، یک آنتیاکسیدان قوی است که میتواند التهابهای مزمن، درد، سندرم متابولیک و اضطراب را کاهش داده و از ظهور آنها جلوگیری کند.
تحقیقات نشان داده است که دوزهای اضافی کورکومین، مانند برخی از داروهای ضد التهاب معمولی از جمله ایبوپروفن، میتواند در کاهش درد آرتروز مؤثر باشد. مصرف مکملهای زردچوبه و کورکومین بهطور گسترده معمولاً بیخطر است، اما استفاده از دوزهای بسیار زیاد ممکن است به عوارضی مانند اسهال، سردرد یا تحریک پوستی منجر شود.
همچنین میتوانید از زردچوبه تازه یا خشک در غذاهایی مانند خورشت کاری استفاده کنید. با این حال، مقداری که معمولاً در غذا مصرف میکنید، تأثیر دارویی چندانی نخواهد داشت.
گزنه : گزنه گیاهی است که ساقههای آن چهارگوش بوده و به طور عمودی به ارتفاع یک متر بالا میرود. این گیاه دارای تارهای مخروطی و گزنده است و پس از لمس کردن محتویات سوزآور داخل آن، وارد بدن میشود و باعث سوزش و ناراحتی میشود.
در گذشته، یونانیها و رومیهای باستان از این گیاه برای درمان بیماریها و ناخوشیهای فصل سرما، آرتریت، و حتی برای رشد سریعتر موهایشان استفاده میکردند. سطح برگها و ساقههای گزنه پر از کرکهای گزنده است. وقتی این کرکها به پوست دست فرد برخورده و وارد بدن میشوند، حساسیت، خارش و سوزش ایجاد میکنند. گزنه در ایران مانند اسفناج مورد استفاده قرار میگیرد، به ویژه در طبخ غذا. این گیاه حاوی املاح معدنی و ویتامینهای مختلف مانند منیزیم و آهن است. به همین دلیل به افرادی که دچار کمخونی هستند، توصیه میشود.مصارف دارویی گزنه شامل درمان سرماخوردگی و بیماریهای مربوط به دستگاه تنفسی است. این گیاه به دلیل خاصیت سمزدایی و تمیزکنندگی بدن، به ویژه در این زمینهها تأثیرگذار است و توصیه میشود.
بدون دیدگاه