کبد چرب چیست؟

وقتی می‌گوییم یک فرد به بیماری کبدچرب مبتلا شده است منظورمان این است که بیشتر از 10% وزن کبد او را چربی تشکیل داده است. کبد چرب 4 مرحله دارد که عبارت است از : مرحله 1: رسوب خفیف چربی در کبد به صورتی که تنها باعث بزرگی و تغییر رنگ ظاهری کبد شده اما اثری بر سلول ها نگذاشته است.

مرحله2: رسوب چربی بیشتر میشود و نتیجه آن آزاد شدن آنزیم های کبدی از سلول ها خواهد بود که در آزمایش خون به صورت افزایش آنزیم های کبدی دیده میشود.

مرحله3: بیماری پیشرفت کرده باعث التهاب کبدی میشود.

مرحله4: پیشرفت بیماری کبد چرب و تبدیل شدن التهاب به فیبروز کبدی.

علت ایجاد کبد چرب

عوامل متعددی در ابتلای افراد به کبدچرب دخیل هستند که عبارتند از: مصرف الکل،بیماری دیابت،چاقی،بالا رفتن تری گلیسیرید خون ،سوء تغذیه، کاهش وزن ناگهانی، اعمال جراحی بر روی دستگاه گوارش مانند کوچک کردن معده،بیماری های التهابی روده مانند کولیت اولسروز و بیماری کرون و در نهایت عوامل ژنتیکی هم در ابتلا به کبد چرب موثر هستند. مصرف طولانی مدت بعضی از داروها هم زمینه را برای ابتلا به کبد چرب فراهم میکنند مانند : متوترکسات، وارفارین،کورتون، داروهای ضدبارداری و تاموکسیفن.

علایم کبد چرب

کبد چرب از دیدگاه طب سنتی، نوعی سوء مزاج کبد میباشد و نشانه غلبه سردی و رطوبت بر کبد است. کبد چرب در مراحل اولیه علامت خاصی ندارد ولی با پیشرفت بیماری کم‌کم علایمی بروز میکند که عبارتند از : پف آلودگی صورت، احساس سستی و کسالت ، اشتها خوب است ولی کم تشنه می‌شوند، در مراحل اولیه چهره رنگ پریده می‌شود ولی در مراحل پیشرفته تر رنگ پوست کدر و تیره می گردد ، اغلب دچار درجاتی از اختلال هضم می شوند.

خوراکی‌های مفید برای کبد

یکی از گیاهانی که همواره برای کبد مفید است، گیاه کاسنی می باشد که همه اجزاء آن( برگ، ساقه و ریشه) اثر درمانی بر کبد دارند ولی باید دقت شود که در مصرف آن افراط نکنیم. ادویه های معطر مانند دارچین،زعفران، زنجبیل هم برای کبد مفید مفید میباشد. از میان میوه ها مصرف سیب ، گلابی ، به پخته و انار شیرین برای کبد بسیار مفید هستند. استفاده از مغزیجات خام و بدون نمک در بیماران کبدی مناسب میباشد و این بیماران حتما باید روزانه از مویز (ترجیحا مویز درشت، تیره و بدون هسته)، توت خشک و انجیر استفاده کنند. جویدن روزانه پنج عدد پسته و بادام خام هم برای این افراد مفید است. خوردن مقدار کمی شیرینی بعد از غذا برای کبد مفید است و کمک به هضم غذا می کند ولی باید از شیرینی‌های طبیعی استفاده کنیم مانند انجیر، توت ،مربای به یا بالنگ. شربت سکنجبین، آب زرشک یا دم کرده زرشک هم برای کبد مناسب می‌باشد.

 

منبع

www.itma.ir

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *