1) پــــاکسازی بدن

بهترین زمان شروع پاکسازی شروع پاکسازی بهاره در زمان آغاز بهاره طبـی، یعنی روزهای پایانی زمستان و روزهای نخست فروردین ماه است که آب و هوا بهاری می شود، و اندام های هدف در پاکسازی بهاره، کبد، کلیه ها و روده ها هستند. برای پاکسازی می توان از روش های سنتی و مرسوم ایجاد لینت مزاج، مانند خوردن آش های ملین، بهره برد یا در صورت توصیه پزشک متخصص طب ایرانی، از داروهای مسهل یا قـی کردن یا روش های خون گیری استفاده کرد. افرادی که به هیچ یک از شیوه های پاکسازی اخلاط و سموم بدن عادت ندارند نیز باید دقت کنند که در فصل بهار، مقدار غذایشان را نسبت به فصل های دیگر کمتر کنند تا مواد زائد و سموم کمتری در بدن شان انباشته شود.

2) پرهیز از نوشیدنی های گرمی بخش و یا بسیار تری بخش

مانند شربت های بسیار شیرین که از انگور یا خرما تهبه شده باشند، شیر و دوغ زیاد و…

3) پرهیز از زیاد خوردن غذاهای موّلد خون (مانند شیرینی ها، کیک و خامه زیاد) و کم کردن معقول مصرف انواع گوشت

در متون طب ایرانی از غذاهایی مانند آش، بورانی اسفناج، بورانی شبدر و یونجه، کاهو سکنجبین، سمنو، آش شبدر و قره قروت به عنوان بهترین و سبک ترین غذاهای ایرانی برای فصل بهار نام برده شده که انرژی پایه و ویتامین مورد نیاز بدن را تأمین می کنند ولی خاصیت غذایی کمتری دارند. مصرف این غذاها موجب پاکسازی خون و تقویت اعصاب و قوای بدن می شود. از طرفی در فصل بهار، مصرف حبوباتی مانند ماش، نخود فرنگی و جو نیز توسط حکمای طب ایرانی توصیه شده است.

4) بهترین رژیم غذایی در فصل بهار برای تقویت سیستم ایمنی و قوای جسمی کودکان، خوردن سوپ جو، ماءالشعیر طبیعی و چلو گشنیز با گوشت جوجه خروس (به جای گوشت قرمز) است.

همچنین توصیه شده در این فصل، به جای آب، عرق کاسنی، عرق خرفه یا عرق شاهتره بنوشیم و به فرزندان مان بدهیم.

5) پرهیز از مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی.

6) پرهیز از پرخوری، برهــم خوری و باهم خوری.

مانند خوردن پیش غذا، میوه، غذا، نوشابه (یا دوغ یا ماءالشعیر) بستنی، چای، شربت،آجیل و … در یک مهمانی نوروزی!

7) کاهش مصرف خوراکی های تلخ و تند و شور و تیز که همگی مزاج گرم دارند.

مانند آجیل های شور، تخمه، گردو و دیگر مغزها، و همچنین ادویه تند مانند فلفل، دارچین، زنجبیل

8) پرهیز از خوردن میوه های لطیف و تری بخش که در بدن به سرعت دچار تغییرات نامطلوب می شوند، مانند خیار و هندوانه.

9) مصرف نوشیدنی های خنک مانند شربت ریواس، شربت عناب، شربت تمرهندی، شربت زرشک و غوره، شربت نارنج، لیمو و به، و عرق های گیاهان بهاره چون شاهتره، کاسنی و خرفه.

10) پرهیز از نوشیدن آب با معده خالی و ناشتا.

11) پرهیز از جنبش های بیش از حد بدنی و انجام ورزش معتدل (سبک تر از ورزش در زمستان)

12)پرهیز از جنبش های زیاد روانی، چون خشم و اضطراب

13) پوشیدن لباس های لطیف و سبک مانند جامه های کتانی و جامه های پنبه ای و کم کردن رو انداز

14) پرهیز از حمام یا سونای خیلـی گـرم

15) جلوگیری از بروز یبوست. از نگاه دانش طب ایرانی، بهترین وضعیت اجابت مزاج آن است که به ازای هر وعده غذا، یک بار دفع با قوام نرم، به راحتی صورت گیرد.

16) رعایت بهداشت غذایی و پرهیز از مصرف میوه و سبزیجات نشسته به ویژه در طول سفر

 

 

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *